6 Tips voor een betere akoestiek

6 Tips voor een betere akoestiek

22 juni 2022

Last van nagalm en geluidsoverlast? Deze 6 tips helpen je op weg om zelf de akoestiek te verbeteren.

Geluid is overal! Dit kan uiteraard gewenst zijn, denk aan muziek. Maar wat te doen als er sprake is van ongewenst geluid en dit klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, stress, vermoeidheid, irritaties en concentratieverlies veroorzaakt. Dan is het tijd om stappen te ondernemen. Er zijn tal van mooie en functionele oplossingen. Een goede akoestiek vraagt om een professionele aanpak. Zelf kun je ook de nodige maatregelen nemen om de ruimteakoestiek te verbeteren. Daarom dit blog met zes praktische tips.

Tip 1. Integreer zachte materialen in je interieur

Harde materialen zoals glas, beton, steen, stucwerk, staal en hout veroorzaken een te lange nagalmtijd in de ruimte. De toepassing van zachte materialen vermindert de nagalm. Denk hierbij aan het gebruik van stoffen meubelen en het toepassen van vloerkleden.

Tip 2. Splits ruimten op

Verdeel grotere ruimten in kleinere oppervlakten. Drastische verbouwingsmaatregelen zijn hiervoor echt niet altijd noodzakelijk. Door toepassing van roomdivers en paneelgordijnen of het haaks op de muur plaatsen van boekenkasten kan een ruimte worden gescheiden.

Tip 3. Vermijd lawaaiige apparatuur

Het is verstandig om apparatuur zoals printers en kopieermachines die veel lawaai maken te verplaatsen naar een aparte ruimte. Dit is beter voor de gezondheid van de medewerkers. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur is het zinvol om geluidsarme apparaten aan te schaffen. Een apparaat in de directe omgeving met een geluidsniveau van meer dan 35 dB kan al als storend worden ervaren.

Tip 4. Verschillende plekken voor verschillende functies

Creëer aparte plekken voor de verschillende functies binnen uw instelling. Scheidt ruimten waar luidruchtige activiteiten plaatsvinden van ruimten waar rust en stilte is gewenst. Denk hierbij aan aparte besprekingsruimten, stilteplekken, concentratieruimten, overleg en ontmoetingsruimten.

Tip 5. Wees bewust en alert

Wees bewust en alert op geluid producerende middelen en activiteiten. Probeer het geluidniveau van rammelende karren door de gangen, rinkelende sleutelbossen, klinkende hakken van schoenen, overleggend personeel, telefoon- en baliegesprekken, luidruchtige patiënten en bewoners tot een minimum te beperken.

Tip 6. Plaats planten in de ruimte

Vooral in grote ruimten met veel harde materialen heeft beplanting enigszins een gunstig effect op de akoestiek. Grote planten met grote bladeren geven het beste resultaat. Waarbij de opstellingen met drie tot vijf planten beter werkt dan afzonderlijke planten. Daarbij is het effectiever om planten naast wanden en in hoeken te zetten dan in het midden van een ruimte.

Ik hoop u met deze zes tips op weg te hebben geholpen. Wilt u nog meer voordelen ervaren van een correcte akoestiek neem dan gerust contact met mij op.

Laatste nieuws
27 maart 2024 Een Eddie update Lees meer
20 maart 2024 Dakvoetisolatie in beeld Lees meer
20 maart 2024 Flexibiliteit en efficiency ook op logistiek gebied Lees meer
20 maart 2024 Duurzame bescherming voor gevels Lees meer
19 februari 2024 Onze nieuwe catalogus nr.6 is uit! Lees meer