Amare Den Haag moet voldoen aan hoge akoestische eisen

Amare moest voldoen aan hoge akoestische eisen - Mavotrans

Cultuurpaleis Amare in Den Haag

Midden in het centrum van Den Haag verrijst, in opdracht van de gemeente Den Haag, Amare. Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) is in 2015 begonnen met deze indrukwekkende opdracht die bestaat uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud van Amare. In 2017 startte de bouw. Dit nieuwe cultuurpaleis is gesitueerd aan het Spui, naast het stadhuis. Amare moet voldoen aan hoge akoestische eisen. Het complex wordt vanaf het theaterseizoen 2021 het nieuwe thuis voor het Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en Dans- en Muziekcentrum Den Haag (het huidige Zuiderstrandtheater). 

Amare moest voldoen aan hoge akoestische eisen - Mavotrans

Hoogwaardige ontkoppeling vereist

Vanwege de aard en functie van het gebouw worden zeer hoge akoestische eisen aan de diverse ruimten binnen het gebouw gesteld. Al in een heel vroeg stadium is Mavotrans gevraagd een oplossing te bieden voor de akoestische zwevende vloeren. Onze akoestisch adviseur Erik Teeuwen heeft zich verdiept in het project en, ondersteund door onze producent Farrat, is aan de hand van gespecialiseerde berekeningssoftware en inventarisatie van alle eisen, de Mavo-dBreak Isofloat aangeboden. Deze verende ondervloerconstructie is een op maat ontworpen zwevend vloersysteem voorzien van hoogwaardige elastomeerblokken met een lage afveerfrequentie van 7 Hz. De Mavo-dBreak Isofloat vermijdt de overdracht van trillingen naar de rest van de constructie. Om straks het beste eindresultaat te realiseren, is er eerst een speciale mock-up gemaakt van de Isofloat, zodat kon worden getest of het beoogde eindresultaat zou worden behaald. Na goedkeuring van advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT kon worden overgegaan tot de productie van het vloersysteem. In totaal wordt er in het gehele project 4.900 m² Isofloat toegepast. Gaandeweg het project werd duidelijk dat er ook voor de twee staalconstructies, die boven de toneelen concertzaal worden gerealiseerd, een hoogwaardige akoestische ontkoppeling noodzakelijk is. Totaal worden de staalconstructies door 68 Mavo-dBreak NR-H1 blokken ontkoppeld. De blokken zijn 100 mm dik en vervaardigd van natuurrubber voorzien van staalplaten. De blokken in dit project variëren in grootte van 365 x 210 mm tot 500 x 500 mm en kunnen een belasting opnemen van 49 kN tot maar liefst 986 kN.

bouwakoestiek - Amare-BIM-component

De oplossing

BIM ondersteuning

Van zowel de zwevende vloer systemen als de ontkoppeling van de staalconstructie zijn naast 2D ook BIM tekeningen gemaakt. De engineers van Mavotrans ondersteunen ook bij het intekenen van producten en systemen met de juiste specificaties, passend in het aangeleverde BIM bouwdetails. Ook bij dit project hebben wij de door ons op maat ontworpen zwevende vloeren direct in het BIM model van bouwcombinatie Cadanz opgenomen, wat de efficiency van het project ten goede komt.

Feiten en cijfers

Het gebouw, van ca. 125 bij 70 meter en bijna 40 meter hoog, krijgt 4 zalen:

  • een theaterzaal met 1.300 zitplaatsen
  • een concertzaal met 1.500 stoelen
  • een ensemblezaal geschikt voor 600 bezoekers
  • een repetitiezaal voor 200 personen

De nieuwe ondergrondse garage biedt straks plaats aan 700 auto’s en 1.500 fietsen.

Gespecialiseerde montage

Naast de projectbegeleiding in het voortraject is Erik Teeuwen ook tijdens de uitvoeringsfase nauw betrokken bij de montage. De staalconstructie wordt gerealiseerd door CSM Steelstructures en zij verzorgen ook de montage van de ontkoppelingsblokken. Erik ziet er op toe dat de montage op de juiste wijze wordt uitgevoerd en voert daarnaast de eindcontrole uit. De Mavo-dBreak zwevende vloer vereist een speciale engineering met een hoge precisie en nauwkeurigheid, daarom wordt de montage geheel onder beheer van Mavotrans uitgevoerd. Wij werken zeer nauw samen met gespecialiseerde montagebedrijven die ervaring hebben met onze bouwakoestieksystemen en verwerkingsmethoden. Op deze wijze wordt een effectief kwalitatief hoogwaardig eindresultaat gegarandeerd die aan de gestelde eisen voldoet. Naast deze speciale akoestische oplossingen vinden nog veel meer van onze bouwproducten hun weg naar deze bouwplaats. Wij zijn er trots op onze expertise en toegevoegde waarde voor dit imposante werk in te mogen zetten en zien uit naar het eindresultaat wanneer Amare in 2021 haar deuren opent.

Cadanz