Referentie ruimteakoestiek | Basisschool de Klimop

Opdrachtgever: Gemeente Almere
Adviesbureau : Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek
Verwerker : Mavotrans
 

De uitdaging

De gymzaal van basisschool de Klimop is volledig gerenoveerd. Bij de verbouwing is veel aandacht gegeven aan de juiste akoestiek in de ruimte. Een goede akoestiek in de gymzaal verbetert het gebruikscomfort en voorkomt vermoeidheidsverschijnselen en problemen met gehoor en stem van docenten en leerlingen.

Door OFGV (Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek) is een rapport samengesteld waarbij de nagalmtijd voor de verbouwing werd vastgesteld op 1,75 seconden. Deze nagalmtijd moest worden teruggebracht naar 1,2 seconden. Ook moest de flutterecho in de ruimte worden voorkomen.
Mavotrans is gevraagd een geschikte oplossing aan te bieden gebaseerd op het akoestisch rapport.

De oplossing

Sportcollectoren
Ter verbetering van de ruimteakoestiek heeft Mavotrans de ruimte voorzien van sportcollectoren. De sportcollector bestaat uit een op maat gemaakt houten frame dat is voorzien van een 50 mm dik geluidsabsorberend plaat. Deze plaat corrigeert de te hoge nagalmtijd tot een aanvaardbaar niveau. Een metalen korf beschermt de geluidsabsorberende plaat, waardoor de oplossing ideaal is voor sportaccommodaties waar balsporten worden beoefend. De metalen korven zijn 100% balresistent. Het plaatsen van de sportcollectoren heeft ertoe geleid dat de nagalmtijd terug is gebracht van 1,75 seconden naar de gewenste 1,2 seconden.

Sportwandbekleding
Ook heeft Mavotrans sportwandbekleding geplaats voor het voorkomen van een flutterecho. Een flutterecho ontstaat wanneer geluid heen en weer kaatst tussen twee harde evenwijdige begrenzingen van een zaal zoals wanden of tussen vloer en plafond en snel opeenvolgende echo's veroorzaakt.

De wandbekleding bestaat uit een onderlaag van PE schuim met een zachte tapijtachtige bovenlaag. Het product is balworpbestendig volgens DIN 1803 2 T3.   

Feiten en cijfers

  • Inhoud gymzaal 1.386 m3
  • Sportwandbekleding in 12 kleuren
  • 100% balresistant
  • Gewenste nagalmtijd gerealiseerd