Libau Eiland in de Houthaven - Amsterdam

Mavosteel met Cret dwarskrachtdeuvels
Libau-Eiland_Attika-Architekten-01-web

Deuveltechniek bij Libau Eiland

Opdrachtgever: BPD
Architect: Attika Architecten
Aannemer: De Nijs
Opdracht: Hulp bij realiseren van ondergrondse parkeergarage op een haveneiland

Libau-Eiland_Attika-Architekten-01-web

Libau Eiland aan de Houthaven

Grond om te wonen wordt in regio Amsterdam uiterst schaars. Het vergt veel creativiteit om, dicht bij het centrum, een plek te vinden voor de realisatie van een nieuwe woonwijk. Zeker als het moet voldoen aan de huidige woonwensen. Bewoners willen een duurzame woning in een rustige omgeving met veel groen en water. Het liefst in een autoluwe buurt, waar wel met voldoende parkeerruimte. Zo’n plek is er, de Houthaven. De plek waar in het verleden vrachtschepen uit de hele wereld hun hout losten. De nieuwe wijk Houthaven Amsterdam bestaat uit 7 kunstmatige eilanden die door 15 bruggen met elkaar verbonden worden.

Libau Eiland is het 6e eiland en ligt dicht bij het imposante Pontsteiger Op het Libau eiland ontstaat een levendige woonbuurt, dat van Attika Architecten het thema “Timmerlieden en Water” meekreeg. De vormgeving is gebaseerd op houtloodsen, boothuizen en loftwoningen. Er wordt een zeer divers woonprogramma gerealiseerd met een mix van 116 appartementen, eengezinswoningen, benedenwoningen, loftwoningen en studio’s. De woningen zijn verdeeld over 7 gebouwen met daarin een zeer divers gevelbeeld verwerkt refererend naar onder andere houtloodsen, boothuizen en Scandinavische houten gebouwen. De woonoppervlaktes variëren van 37 tot 159 vierkante meter

De slimme combinatie houdt het droog!

Een ondergrondse parkeergarage voorziet in de behoefte voor een autoluwe buurt. In een buurt omringt door water vormt de ondergrondse parkeergarage wel een uitdaging. In verband met het grote vloeroppervlak van de garage wordt deze in delen gestort. Een door Mavotrans ontworpen stortonderbrekingssysteem voorziet in een veilige waterdichting van de stortvoegen. De slimme combinatie van Mavosteel met binnenliggend dilatatievoegenband en Cret dwarskrachtdeuvels houdt deze garage droog.

Mavosteel RBC: maakt de stortonderbreking mogelijk en verzorgt de dilatatievoeg die hierbij ontstaat.
Cret 100V serie: de dwarskrachtdeuvels vangen de dwarskrachten op
Dilatatievoegenband: maakt de ontstane voeg waterdicht.

Het tuindak van de garage biedt nu ruimte voor een gezellige, groene en autovrije straat.

Feiten en cijfers