Penitentiaire Inrichting

Zaanstad
bouwakoestiek Penitentiaire inrichting Zaanstad

Bouwkoestiek bij Penitentiaire inrichting Zaanstad

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
DBFMO-contract (Design, Build, Finance , Maintain & Operate): Consortium PI2, bestaande uit een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam en Imtech

De uitdaging

De penitentiaire inrichting Zaanstad biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden en is zowel een huis van bewaring als een gevangenis. De penitentiaire inrichting bestaat uit ruim 600 celblokken die als complete prefab units met voorzieningen op de bouwplaats worden afgeleverd.

Dat levert een aantal voordelen op: constante hoge kwaliteit, een zeer korte bouwtijd en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Per week zijn 24 cellen geplaatst.

Ballast Nedam heeft Mavotrans gevraagd om een oplossing te bieden voor de oplegging van de celblokken. De oplegging moest voldoen aan de volgende eisen:

  • Een zeer bepekte invering van 2 à 3 mm
  • Een exacte dikte van 30 mm na invering
  • De optredende belastingen op kunnen vangen
  • Een bepaalde akoestische waarde bieden

De oplossing

De bijzonder innovatieve oplossing

Mavotrans heeft totaal ruim 2.700 natuurrubber oplegblokken geleverd die voldoen aan de gestelde eisen.

Aan de hand van een rekenprogramma zijn de afmetingen van de verschillende oplegblokken bepaald en zijn de afveerfrequentie en invering berekend. Om de optredende belastingen op te kunnen vangen, is het merendeel van de opleggingen uitgevoerd als staalgelamineerde oplegging. Tevens zijn een aantal blokken uitgevoerd als glijoplegging, zodat tevens een zijdelingse verplaatsing kan worden opgevangen. De oplegblokken worden na bepaling van alle parameters volledig op maat in de fabriek vervaardigd. Hierbij worden de blokken voorzien van een duidelijke codering, zodat tijdens de verwerking direct duidelijk is waar welk oplegblok moet worden toegepast.

Per week werden 24 cellen geplaatst, waarbij per cel vier oplegblokken worden toegepast. Om voorraad op de bouwplaats te voorkomen, zorgde Mavotrans voor een just-in-time levering op de door de aannemer gewenste exacte locatie op de bouwplaats.

Inmiddels heeft een nameting plaatsgevonden en kon worden geconstateerd dat de oplegblokken ruimschoots voldeden aan de gewenste afveerfrequentie.

Feiten en cijfers

  • Biedt plaats aan ruim 1.000 gedetineerden
  • Totaal 60.000 mbvo
  • Ruim 2.700 rubber oplegblokken geplaatst