Deuveltechniek

De kracht van Cret® dwarskrachtdeuvels
Cret - deuveltechniek van Mavotrans

Deuveltechniek

Slanker bouwen met minder wapening

Mavotrans is al meer dan 40 jaar specialist op het gebied van deuveltechniek. De deuveltechniek kent veel toepassingen in woning-, utiliteits- en civiele bouw: vervangen van oplegneuzen, koppelen van lange wanden of funderingsbalken, vervangen van dubbele dilatatiewanden of dubbele rijen kolommen ter plaatse van een dilatatie en het opleggen van bordessen.
Met de juiste dwarskrachtdeuvels kun je zeer hoge belastingen overdragen met een minimum aan wapening in het krachtinleidingsgebied. Hiermee voorkom je overdimensionering van de constructie en bouw je ruimtelijker en slanker.

 • Slanker en ruimtelijker bouwen
 • Standaard bekisting kan gebruikt worden
 • De vrije stortvolgorde zonder beperking
 • Verkorten van de bouwtijd

Voorbeelden van Traditioneel ontwerp en ontwerpen met Cret:

 

De kracht van Cret® dwarskrachtdeuvels!

Met onze Cret dwarskrachtdeuvels bieden wij al jaren de beste oplossing voor het overbrengen van dwarskrachten bij dilataties in betonconstructies. Deze serie extreem hoog belastbare dwarskrachtdeuvels is het resultaat van meer dan vijftig jaar research, ontwikkeling en ervaring opgedaan in de praktijk door de producent F.J. Aschwanden AG in Zwitserland. Deuvels bevinden zich meestal op plaatsen die moeilijk toegankelijk zijn voor inspectie. Daarom worden hoge eisen gesteld aan de corrosiebestendigheid van het deuvelmateriaal. In dat perspectief is de keuze voor de kwalitatief beste deuvels in de markt natuurlijk snel gemaakt. Mavotrans is voor de Nederlandse markt exclusief importeur van de Cret dwarskrachtdeuvels.

 • Zo zijn onze Cret 122 t/m 140 deuvels bijvoorbeeld vervaardigd uit hoogwaardig CrNiMoN-staal met een hoge mechanische sterkte en een corrosiebestendigheidsklasse IV volgens EN 1993-1-4.
 • Door het unieke ontwerp van deze dwarskrachtdeuvels kunnen deze zeer hoge dwarskrachten opnemen.
 • De compacte roestvrij stalen vorm zorgt voor een optimale krachtenoverdracht, waarbij minder wapeningsmateriaal nodig is t.o.v. andere deuvelsystemen. Dit is vooral belangrijk bij kleine plaatdikten.
 • Van elk type dwarskrachtdeuvel is tevens een variant beschikbaar die een zijdelingse verplaatsing kan volgen. Dit type wordt aangeduid door de toevoeging van een V, bijvoorbeeld Cret-122V.
 • Voldoet aan Eurocode 2

Daarnaast zijn er Cret deuvels leverbaar in systemen voor waterdichte voegen, voor akoestische ontkoppeling van bouwdelen en in toepassingen voor aardbevingsgebieden. Tevens zijn brandwerende manchetten op aanvraag leverbaar.

Onze sales engineers informeren je graag over de alle mogelijkheden van onze deuveltechniek.

 

Tel: +31 79 344 63 63

BIM modellen van onze Cret dwarskrachtdeuvels beschikbaar in Revit of IFC
Deuveltechniek-Mavotrans werking

Berekening en/of advies aanvragen

In de plaatrand dient wapening te worden aangebracht om de overdracht van de verticale kracht van de deuvel naar de betonconstructie te waarborgen. Op onze productdocumentatie wordt per deuvel de maximale benodigde ophangwapening aangegeven. Wil je deze wapening verder optimaliseren, dan leveren wij jouw graag advies op maat.

Indien de dilatatievoeg niet in één rechte lijn verloopt, maar er hoeken in voorkomen, kunnen deuvels worden toegepast die een zijdelingse verplaatsing kunnen volgen. Deze deuvels kunnen ook bij lange dilatatievoegen worden toegepast, als er verwacht wordt dat de dilatatievoeg ten gevolge van krimp of temperatuursverschillen in de lengterichting een vervorming ondergaat.

Uitgangspunten die bekend moeten zijn voor bepaling van het juiste Cret® type

 • Lengte van de dilatatievoeg
 • Lijnbelasting in kN/m langs de dilatatievoeg (rekenwaarde inclusief veiligheidsfactoren)
 • Plaatdikte – bij breedplaatvloer mag de schil niet worden meegerekend, dikte schil apart opgeven
 • Betonkwaliteit
 • Wapeningspecentage
 • Maximale voegbreedte “e”, d.w.z. voegbreedte bouwfase “f”+ krimp + dilatatiebeweging “Δf” (Δf x factor 1,4)
 • Op verzoek kan Mavotrans een Cret voorstel met wapening voor in een plaatrand verzorgen.
Maak een afspraak voor advies op maat
Dueveltechneik wapeningsoverzicht-Cret

Filter op