Wat is afveerfrequentie?

eigenfrequentie of afveerfrequentie
Wat is afveerfrequentie?

Afveerfrequentie

Juiste afstemming tussen afveerfrequentie en stoorfrequentie

De frequentie die het zwevende vloersysteem zelf het liefst wil hebben als het trilt noemen we de eigenfrequentie. Deze eigenfrequentie kunnen we gebruiken om de frequentie van de storende trillingen waartegen wordt geïsoleerd, de stoorfrequentie (Fstoor) te ontregelen. De isolatie veert dan af tegen de trillingen, waardoor we de eigenfrequentie ook wel afveerfrequentie (Fafveer) noemen.

Principe van trillingsisolatie:

De belangrijkste keuze voor een geluidsisolatie is een juiste afstemming tussen de afveerfrequentie en de stoorfrequentie. Deze verhouding mag niet in balans zijn.
Indien de verhouding van de stoorfrequentie/afveerfrequentie gelijk is (Fafveer/Fstoor = 1), gaan beide objecten tegelijkertijd samen in dezelfde beweging trillen en zo creëer je een ongewenste versterking van de trilling.

Om de beweging van de stoorfrequentie af te remmen is het belangrijk dat de afveerfrequentie lager is dan de stoorfrequentie. Hoe groter het verschil tussen de stoorfrequentie en de afveerfrequentie hoe beter de trillingen geïsoleerd worden, wat leidt tot een beperking van de geluidsafstraling.

De afveerfrequentie van een isolator is afhankelijk van de belasting op de isolator. Het is dus belangrijk om te weten bij welke belasting een bepaalde afveerfrequentie moet optreden.
Een opgave dient er dus als volgt uit te zien:
Bijv. afveerfrequentie max. 10 Hz bij eigen gewicht + 1/3 max. gebruiksbelasting